Sinds we kamperen met onze caravan gaan onze fietsen vaak mee. Blijkbaar zijn wij niet de enige kampeerders die dat doen. Het is een goedkope en gezonde manier om vanuit de camping de omgeving te verkennen maar ook om op de camping naar het zwembad, de receptie of de kampeerwinkel te fietsen. Bovendien heb je met de fiets geen last van files.
We hebben bij de aankoop van onze caravan meteen een extra fietsendrager van Thule aan de achterkant van onze caravan laten monteren. Eerst dachten we nog de mountainbike van onze zoon in de caravan te leggen. Er konden namelijk maar twee fietsen op de fietsendrager op de dissel. Een mountainbike in de caravan leggen werd ons echt afgeraden. De kans op schade bij een noodstop is echt groot en onderweg kan je nergens meer bij.
Zelf hebben we twee stadfietsen. Deze werden vorig kampeerseizoen altijd op de fietsendrager achterop onze caravan gemonteerd en de mountainbike van onze zoon aan de voorkant van onze caravan op het fietsenrek op de dissel.
Na advies van mede kampeerders hebben we besloten om één of twee stadsfietsen op de dissel te zetten en de mountainbike achter op de caravan. (De mountainbike is namelijk heel licht) We kregen namelijk te horen dat het vervoer van fietsen achterop de rijveiligheid niet bevordert en zelfs gevaarlijk zijn! Het vervoer van fietsen achterop zou de stabiliteit van de caravan verkleinen en de kans op slingeren vergroten. De verdeling van de fietsen op de caravan is bij ons nu afhankelijk van de belading. Nemen we wel of niet gasflessen mee in de dissel. Het liefst rijd ik met slechts één (zware) stadfiets fiets op de dissel. Zo heb ik meer ruimte om eventuele scherpe bochten te maken als dat nodig mocht zijn. We zorgen er nu wel voor dat het gewicht meer op de as van de caravan en aan de voorkant ligt.
Klik HIER voor het grootste aanbod fietsaccessoires!
Tien kampeertips: hoe neem je fietsen het best en veiligst mee op vakantie met de caravan?
Kampeertip 1: Gebruik de kennis en ervaring van ervaren kampeerders! Elke keer leren we weer nieuwe dingen!
Kampeertip 2: Als je een goede (fiets) indeling hebt gemaakt, maak dan een foto voor de volgende keer.
Kampeertip 3: Heb je een lange rit voor de boeg controleer dan bij elke stop even of de fietsen nog goed op de fietsendrager vast zitten!
Kampeertip 4: Als je je fietssloten op slot doet, bewaar dan alle sleutels in één zakje op één plaats. We zijn ze één keer kwijtgeraakt en dat nooit meer!
Kampeertip 5: Wil je zeker zijn dat alles goed vast zit en niet van de caravan kan vallen: Maak dan je fietsen vast met een extra groot slot aan de fietsendrager.
Kampeertip 6: Neem je E-bikes mee op vakantie. Kijk dan naar het maximum draaggewicht van de fietsendrager. Probeer het gewicht goed te verdelen en haal de accu’s, fietstassen, gereedschapsets en bidons van / uit je fiets.
Kampeertip 7: Vergeet niet je fietsen van de caravan af te halen voordat je naar de stalling gaat. Bij de meeste stallingen ben je verplicht deze eraf te halen i.v.m. de ruimte!
Kampeertip 8: Als je twee fietsen op de dissel plaats moet je wel kijken of je voldoende ruimte hebt om scherpe bochten te maken. Voorkom dat je auto en / of caravan wordt beschadigd
Kampeertip 9: Neem je een fiets of meerdere fietsen mee, let dan op het totale gewicht van de fietsen. Heb je nog de ruimte om deze veilig mee te nemen zonder het max gewicht te overschrijden? Let goed op de kogeldruk van de caravan.
Kampeertip 10: Merk je dat de caravan instabieler gaat rijden door de fietsen of overige belading maak dan zo snel mogelijk een extra stop om de gewichtsverdeling in je caravan te wijzigen.
Fietshoes op fietsendrager van caravan of camper
Bescherm je fietsen onderweg tegen regen, stof, vuil, ijs, sneeuw, hitte en tegen het dof worden van de lak.